Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2020 11:42 - Прилики и разлики между Западна и Ведическата Астрология
Автор: luckyraya Категория: Бизнес   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Независимо дали сте привърженик на Западната или Ведическата астрология е добре да сте с отворен, без предрасъдъци ум и да не отричате нещо, което не познавате.

Често западните астролози заклеймяват Ведическата като стара, непотребна, овехтяла. От друга страна привържениците на древната индийкса астрология отричат Западната, най-вече заради маркетинговия елемент и факта, че интернет е буквално залят от стотици долнопробни прогнози основаващи се единствено на Слънчевия знак.

Независимо дали искате да изучавате Западна или Ведическа астрология трябва да сте търпеливи. В интернет гъмжи от сайтове, книги, публикации, видео и какво ли не по въпроса, но намирането на стойностна информация изисква време.  Има редица астролози, които практикуват и двете системи – подобно на художник тези хора сменят цвета само, за да направят по-добър, завършен и познавателен шедьовър. Капана при използването и на двете системи е, да се избягва прилагането на еднакви принципи и подходи – въпреки, че имат доста допирни точки, все пак двете системи са различни.

Дефиниция и школи

От обективна гледна точка не съществува единен подход, които да е използван от всички западни или от всички ведически астролози. Разделението е нормално с оглед на факта, че и двете системи в една или друга степен еволюират.

Западната астрология разполага със стотици школи, течения, маниери, схващания, подходи. В средите има голям брой спорове – относно външните планети, използването на транзитите, прогресиите, дирекциите, лунари, арабски точки, хипотетични точки, жребии, астероиди, неподвижни звезди и т.н. Всеки запален по Западната астрология се е шашкал от различните концепции в т.нар. Ураническа астрология, Птолемейска астрология, методите на Хубер, еволюционна астрология, Симетрична астрология (известна още като Космобиология) и т.н.

По същия начин и във Ведическата астрология има различни подходи. Най-популярните системи са: Parashara, Jaimini, Laghu Parashari, Krishnamurti Paddhati, и Pati Паддхати. Като „библия“ на ведическата астрология се счита Brihat Parashara Hora Шастра.

Ще акцентирам върху най-основните течения, които двете астрологии използват.

Основните разлики между Западна и ведическата астрология

Зодиак

Една от най-фундаменталните разлики между Западната и Ведическата астрология е в избора на зодиакална система.

Първото нещо, което ще се забележи при сравняване на Западната и Индийската астрология е модела на построяване на хороскопите. В Западната астрология се използва окръжност, разделена на 12 сектора (в зависимост от домовата система има разлики). Ведическата астрология използва квадрат – има малки разлики между северноиндийския и южноиндийския стил. Общото е, че и при двете астрологични учения имаме домове, знаци и планети.

 

Ведическите астролози използват Звезден зодиака, който се базира на физическите позиции на съзвездията в небето. Те избират за отправна точка (най-често на мястото, в небето, противоположна на Spica) за началото на Овен, и се процедира в равни на 30 градуса сегменти за следващите знаци.

На пръв поглед Западната астрология изглежда, че се фокусира върху Слънцето, но мнозина са забравили, че и при нея както и във Ведическата има изчисляване на фридари, планетни периоди, фиксирани звезди и др. Да точно така, това е една от незабележимите прилики с Ведическата астрология, която изучава nakshatras (27 звезди). Западната астрология разполага с течение, което изучава в дълбочина всяка отделна звезда намираща се в съзвездията. Подобно на джйотиш, където се изучават специални точки и в западната астрология има специални точки, познати като арабски точки.

За начинаещите във Ведическата астрология е възможно да се появи леко объркване в първия момент на построяване на хорсокопа. Да кажем, че според Западната астрология вашият Слънчев знак е в Козирог. Във ведическата система е много вероятно да попадне в знака на Стрелец. Подобно разместване може да се случи и с останалите планети, които могат да попаднат в различни знаци и домове. Не бързайте със заключението! Това разместване не прави едно от двете астрологични учения неточно. Ведическата астрология използва различен начин на построяване на хороскопа. Тълкуванията тук често са изумяващо точни. Всъщност при Западната астрология има различни системи за построяване на хороскопа и редица проблеми свързани с точността на построяване на хороскопа – тук са смените на календарите – Григориански и Юлиански, лятно и зимно време и т.н.

Разместването на домове и знаци се дължи основно на това, че по традиция западната астрология използва Тропикална карта. А във ведическата се използват 27 съзвездия. Във Ведическата астрология първото съзвездие е Aswini, а в Западната 0-вия градус се поставя, когато Слънцето пресича земния екватор в началната тока на зодиака (0-ев градус на Овен). Разликата идва от едно изместване, познато на астрономите и астролозите като „Процесия на равноденствието“. Това изместване се използва от Ведическата астрология и се равнява на 1 гр. на всеки 72 години. С днешна дата процесията дава разлика около 23 градуса.

Домова система

В западната астрология има твърде голям брой домови системи – Koch, Placidus, Campanus и т.н., равнодомни системи. Най-често в Западната астрология се използва домовата система Плацидус, при която един дом може да бъде 40 градуса, а друг едва 20. В западната астрология има и равнодомна и други системи.

В Индийската астрология се използва предимно равнодомна система за построяване на наталната карта. Независимо в кой градус попада Асцендента (1-29) този знак се счита за първи дом. На база този първи дом се изчисляват останалите.

Всъщност при изчисляването на други карти – Varga, които са свързани житейски и духовни области се използват малко по-различни начини на построяване – търсачите на знание ще намерят формулите.  Тези карти се свързват с:

 

Rasi D-1 – Тяло, физика и всички общи теми;

Hora D-2 – Здраве, семейство и т.н.;

Drekana D-3 – Братя, сестри, природа;

Chaturthamsa D-4 – Късмет, имоти, притежания;

Saptamsa D-7 – Деца / Поколение;

 Navamsa (астрология)  D-9 – Съпруг/а, отношения, връзки;

Dasamsa D-10 – Действия в обществото, професия, призвание;

Dvadasamsa D-12 – Родителите;

Shodasamsa D-16 – Превозни средства, пътуване, удоволствия;

Vimsamsa D-20 – Духовните занимания;

ChaturVimsamsa D-24  – Образование, обучение и знания;

SaptaVimsamsa D-27   – Силни и слаби страни;

Trimsamsa D-30 – Злини, неуспех, лош късмет, беди, врагове;

KhaVedamsa D-40 – майчината закрила;

AkshaVedamsa – D-45 – бащина закрила;

Shastamsa D-60 – Минали раждания, карма;

Планети

Традиционно западните астролози използват всички по-големи планети, които се водят управители на определени знаци. Тези планети са Уран (Водолей, където втори управител е Сатурн), Нептун (Риби, където втори управител е Юпитер) и Плутон (Скорпион, където втори управител е Марс), наричани още транссатурнови. Ведическата астрология от друга страна се придържа към видимите планети, т.е. тези до Сатурн.

Нептун, Уран и Плутон, които имат доста големи орбитални периоди от 160 до 240 г. сравнено със Сатурн, който прави своята пълна обиколка за около 30 г. Видно е, че тези планети са твърде големи в сравнение на един човешки живот. Тези външни планети имат и различна еклиптика спрямо останалите. Има привърженици на индийската астрология, които също използват външните планети. Независимо дали сте любител на Индийската или Западната астрология е добре да знаете, че тези планети (Уран, Нептун и Плутон) имат своята тежест, но тя е далече от индивидуалното….

И в двете системи от особено значение са лунните възли наречени Раху и Кету. И двете астрологии се използват понятия като трон, екзалтация, падение и заточение.

Освен 12-те знаци, Ведическата Астрология разгражда и 27 съзвездия, наречени Nakshatras, които се идентифицират с конкретни звезди. Тези съзвездия обхващат период от 13 градуса и 20 минути. Тези звезди са от особено значение за елективната астрология, т.е. кога е най-доброто време да се започне важна дейност, като например нов бизнес, изграждане на дом и т.н.  В западната астрология елективната астрология е много сходна с т.нар. хорарна астрология.

Аспекти

Съществена разлика между двете системи е, аспектацията. В Западната астрология всяка една планета, куспида (начална точка на дом), фиктивна точка и т.н. може да направи аспект към друг обект. За да имаме аспект е нужно между двата обекта да има определено ъглово съотношение. Аспектите се разделят на няколко вида – миньорни мажорни, напрегнати, хармонични, творчески, и т.н. Най-често използваните са петте мажорни (Птолемеевите) аспекта – опозиция, съвпад, сесктил, тригон и квадрат.

Във Ведическата астрология всички опозиции (седящи една срещу друга планети) имат аспект, както и попадащите в един дом. Тук се използват  специални аспекти, които са строго дефинирани за всяка отделна планета.

Ведическите астролози използват различен подход: всяка планета се свързва с всички планети в една и съща къща, както и аспекти на противоположния къщата и всички планети в тази къща. Марс, Сатурн и Юпитер също имат допълнителни (едностранни) специални аспекти към планетите и домовете.

Аспектни конфигурации

В западната астрология от основно значение са аспектните конфигурации както Голям Тригон, Т-квадрат, Йод, Стелиум и др. Тези конфигурации не се използват във Ведическата астрология. Тук има специални планетарни модели, наричани йоги.

Силни и слаби страни на планетите

В Западната астрология традиционно ретроградните планети се възприемат като слаби. При Ведическата, която е ориентирана към това как планетите се появяват на небето, ретроградните планети се възприемат като силни.

В Западните астрологични традиции планетите заемащи противоположен на знака, които управляват, се считат за слаби (изтощени). Във Ведическите традиции тези планети не се считат за слаби. Всъщност това е една от объркващите точки.

В Западната астрология много рядко се използва понятието „изгорена“ планета. Такава е планетата, която е твърде близко до Слънцето. Най-често в Западната астрология се говори за „изгорен“ Меркурий, когато същия е под 3 гр. разстояние от Слънцето. В Джойтиш изгорените планети са основен принцип за определяне на това дали една планета е слаба.

Освен изгорели планети във Ведическата астрология се използва и понятието „война“ между планетите. Например ако Меркурий и Сатурн са разположени с един градус разлика е сигнал за слабост.

Някои западни астролози използват фазите на Луната (най-често 8-те основни фази), но при тълкуването на хороскопа рядко се отбелязва силата на лунната фаза. В Индийската астрология фазата на Луната е от голямо значение. Познати са 16 различни Tithis (Лунни дни). Намаляващата Луна се счита за малефик (лоша планета), а нарастващата за бенефик (добра планета). Също така ако Луната е в рамките на 72 гр. от Слънцето се счита за слаба и за силна, когато е в противоположен на Слънцето знак.

Във Ведическата астрология планетите получават специална сила в зависимост от посоката и ъгъла, в който седят (Dig Bala), например: Юпитер и Меркурий в 1-ви, Луната и Венера в 4-ти, Слънце и Марс в 10-ти, и Сатурн в 7-ми. Западните астролози не използват тази концепция.

И във Ведическата и в Западната астрология се използва рецепцията (размяна, Parivartana йога) на знаци и домове. И в двете астрологии тези размени са обект на специално тълкуване.

Бенефици и Малефици

В Западната астрология Сатурн и Марс (не до толкова) са признати като сериозно предизвикателство.  И в двете астрологии се използват понятията зли и добри планети, но сякаш концепцията за бенефици и малефици е по-силно застъпена в Индийската астрология. Във Ведичекста астрология традиционни малефици са Слънцето, Марс, Сатурн, възлите, Меркурий и Луната могат да бъдат и малефик и бенефик в зависимост от положението и отношението си спрямо други планети.

Домовете и техните качества

В Западната астрология се използват понятията: воден, земен, въздушен и огнен знак, както и фиксиран, кардинален и подвижен знак, тези понятия се използват и при тълкуването на домовете и техните естествени управители. И в двете астрологии ъгловите домове са със специално значение. В Индийската астрология  домовете са класифицирани по специални критерии – Кендрас, Трикона, Душтана, Упчая, Марака и т.н. Ведическата астрология класифицира домовете по много начини, които могат да намерят и съответствия на някои западни школи. Например – ъгловите домове Кенрас (1-ви, 4-ти, 7-ми, 10-ти) и попадащите планети в тях са от особено значение и в двете астрологични системи. 1-ви, 5-ти, 9-ти дом се наричат Trikonas, или Trines, и представляват местата на възможност и добър късмет за ведическата астрология и са сравнително по-слабо застъпени в Западните традиции. От друга страна на 4-ти, 8-ми и 12-ти т.нар. водни домове  в западната традиция  се обръща по специално внимание.

Управителите на домове се използва и в двете астрологични системи. Различното е, че във ведическата йогите са в основата на интерпретациите.

Основните принципи на Ведическата астрология са останали непроменени в продължение на хиляди години. От друга страна, Западната Астрология се разви главно, чрез изследвания в областта на космическите влияния. Тези изследвания са особено актуални когато се открива нова планета или по-голям астероид.

Едва ли е случайно, че прогресивно се увеличава броят на Западните астролози, които обръщат поглед към древната Ведическа астрология.

Тълкуване на домовете, знаците и планетите

По отношение на тълкуването има сравнително малко разлики. Например 2-ри дом в западната астрология се асоциира основно с парите, вещите, ценностите, понякога и с талантите, във Ведичекстата астрология същия дом се отнася до семейните въпроси. В западната астрология 3-ти дом се асоциира с началното образование, ума, комуникациите, кратките пътувания, кореспонденцията и т.н. във Ведическата астрология домът се свързва още със смелостта и усилията. 5-ти дом е и мъдростта, добрата карма, 8-ми овладяването на древната мъдрост, 11-ти по-възрастни братя и сестри, лесно придобитите пари, 12-ти дом сексуалната наслада, пребиваването в чужди страни и т.н.

Западната астрология повече изследва психологическият характер на индивида, а ведическата е по-точна в прогнозирането на бъдещите житейски цикли и събития. Да и двете учения отделят значимо внимание на психологията, природата и характера на човек, но Ведическата отделя по-голямо внимание към разбирането на събитията и тяхното отражение върху индивида.

Житейските събития във Ведическата астрология са показани в подробна система от планетарни цикли, наречени „dashas.“ В Западната има подобна техника наследена от арабската астрология. Тази техника разделя човешкият живот на периоди и редица под периоди. Ключовото при тълкуването на тези периоди и подпериоди и в двете системи е отличното познаване на наталната карта.

Независимо дали сте привърженик на Западната или Ведическата астрология е добре да се запознаете и с двете системи преди да си правите прибързани заключения. Фактът, че и двете системи съществуват и имат своите привърженици е показателен, че са полезни за съвременният свят и търсещите себепознание и себереализация дух.

Рая от Уелнес център БлагоДаряване и АстроПсиМаг консултиране

https://www.astropsymag.eu       
📞 +359 877 78 78 94 
lucky888@abv.bg

 

 

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: luckyraya
Категория: Новини
Прочетен: 205479
Постинги: 333
Коментари: 15
Гласове: 148
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031