Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2022 14:58 - Биохакинг и Биохакер
Автор: luckyraya Категория: Новини   
Прочетен: 65 Коментари: 0 Гласове:
0



Биохакинг е нов термин, с който описваме позитивни въздействия върху физиология, психика, биохимия с краен ефект оптимизиране на здравето и производителността. Това е набор от малки промени, които влияят на физическо, емоционално и ментално ниво за  да подобрят качеството на живота ни. Практикуването на биохакинг ни гарантира рестарт на телата ни. Всеки, който иска да живее в младо, здраво, силно и красиво тяло, може да започне ежедневно да въвежда в живота си нови лесни за изпълнение промени, които да превърне в навици, чрез които да постига най-добрата версия на себе си за да забави максимално процесите на стареене.

Предлагам на вашето внимание седем малки и лесни за изпълнение практики:

  • image      Открийте правилната,  здравословна и ежедневна диета за вашето тяло, която ще е завинаги;
  • image      Осъзнайте ползите на пълноценния сън (минимум осем часа за денонощие);
  • image      Движете се (ходене, бягане, гимнастика, плуване, танци и т.н.);
  • image      Прекарвайте повече време сред природата (съзерцавайки красотата ѝ);
  • image      Контролирайте мислите си;
  • image      Осъзнавайте и приемайте емоциите си;
  • image      Осъзнайте силата на вниманието.

Нека сме добри към себе си, полагайки осъзната грижа, отговорно   с ежедневните ни избори на „градивно“ или „деструктивно“ ние повлияваме на всяка малка клетка… Както знаем всяка клетка от тялото ни има памет…. Знаем ли с какво подхранваме тази памет с ежедневните си избори?!?...

Затова нека подхождаме към нашия геном с много обич и мисъл.  Как и с какво се храним, как се движим, как живеем, как се справяме със стреса, какви са ценностите ни?!?... 

Защото всичко това е информация!..... Храна, въздух, мисли, чувства, навици …., това е информация, която има потенциал да модифицира и създава новата ни версия всеки миг.

С помощта на биохакинга можем да удължим живота си,  както и да имаме повече енергия и фокус, да сме здрави,  без неприятни симптоми, да имаме по-добра памет, да се представяме оптимално в бизнеса и ежедневието. И….., всичко това с помощта на леки “хакове”, които са достъпни за всеки, който иска да бъде биохакер за себе си.

Най-общо можем да разделим биохаковете по следните критерии:

  • image      биохакове, които използват природата или разчитат на това как тялото ни е устроено и работи;
  • image      биохакове които разчитат на нови технологии и изобретения.

Благодарение на технологиите вече всеки притежаващ умен телефон може да си инсталира програмка, с която да следи как тялото му реагира на стрес, колко е отпочинал, дали е готов за умствени или физически предизвикателства и дори дали е алергичен към храната, която току-що е консумирал.

Ето някои природни биохакове:

Периодично гладуване

Периодичното гладуване не е диета, а модел на хранене, който не променя това, което ядем, а само кога го ядем. И в идеалният вариант представлява пост (гладуване) всеки ден в продължение на 16 часа, и прием на храна в останалите 8 часа.

Например, първо хранене за деня е в 12/13 ч. на обяд, а последното в 19/20 ч. вечерта. През останалите 16 часа организмът ни е в състояние на пост* (идва от английското fasting  и тук думата “пост” означава пълно въздържание от храна, а не просто избягване на някои храни, както е църковния пост).

Доказано е, че ни помага да сме по-здрави и да горим по-лесно излишните мазнини. Подобрява работата на сърцето, намалява инсулиновата резистентност, предпазва ни от Алцхаймер и рак.

Сън

Всеки знае колко важен е сънят. И все пак някои от нас го пренебрегват. Най-лесният начин да си набавим достатъчно сън е като се опитаме да си лягаме и ставаме по едно и също време всеки ден. Доказани ползи от качествения нощен сън са: имаме повече енергия през деня, изключително продуктивни сме, бързо се възстановяваме от стресови ситуации и имаме нормален апетит. Всичко това благодарение на 8-те часа сън всеки ден.

Дишане

Дишането е естествен процес за всеки от нас, но рядко го правим осъзнато  и правилно. Но!!!... Какво точно означава правилно дишане? По темата има достатъчно информация. Лично аз съм инструктор по йога на смеха, метод който съчетава дихателни техники и спонтанен смях.

Ето с какво могат да ни помогнат някои специфични дихателни техники:

  • image      да подобрим физическата си издръжливост;
  • image      фокуса, паметта и задържането на вниманието;
  • image      работата на сърдечно-съдова система;
  • image      развива диафрагмата, коремните и гръбни мускули и като ефект имаме балансирано изправено тяло;
  • image      да контролираме емоционалното си състояние;
  • image      да се избавим от астма и хъркане;
  • image      да заспиваме по-лесно;
  • image      да се избавим от хронично главоболие и мигрена;
  • image      да контролираме метаболизма и балансираме теглото си;
  • image      да се възстановяваме по-бързо след операция, контузия или тренировка.

Движение

Не знам дали има смисъл да обяснявам с какво ще ни помогне движението, мисля че всички сме наясно… Ето какво може да правим ежедневно без усилие:

  • image      да ходим повече пеша (5000 крачки, 10 000, 20 000)… няма значение, важното е да сме навън и да се движим;
  • image      да използваме приоритетно стълбите, вместо асансьора;
  • image      да се опитваме да се движим сред природата;

Сигурна съм, че има още много неща, които да включим тук, но мисля, че като за начало тези  са достатъчни.

Студени душове

Това е нещо, което си струва да пробва всеки един от нас. Когато сме изложени на студ, тялото ни реагира веднага и започва да ни загрява. Този процес се нарича термогенеза и доказано намалява възпалението, увеличава кръвообращението и гори мазнини.

Ето три лесни варианта за максимален резултат за по-зиморничавите, които не могат да  подложат на студено цялото си тяло:

  • image      ледена струя в гърдите за 10 секунди, докато си взимаме душ;
  • image      ледена струя в челото и обливане на лицето;
  • image      и, разбира се, комбинация от горните две за най-смелите сред нас…..

Биохакингът макар да звучи сложно, не е такъв. Достатъчно е просто да имаме качествен осем часов сън, да пропускаме закуската, да се разхождаме навън и да се обливаме със студена вода за 10 секунди на ден. И!!!...., представете си това може да е пресечната точка между здраве и болест, между дълголетие и кратък живот…

Всичко зависи от нас! Най-ценния ни ресурс е времето! Къде и как го инвестираме  изцяло зависи от избора ни! Биохакинга е безценен и безплатен!

Рая от AstroTaroPsyMag image+359 877 78 78 94

 image

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: luckyraya
Категория: Новини
Прочетен: 215166
Постинги: 342
Коментари: 15
Гласове: 148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930